بانک های اطلاعاتی


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



تاریخ : دو شنبه 11 شهريور 1392
بازدید : 1075
نویسنده : parsa
معایب استفاده از سیستم بانک اطلاعاتی:

بانک اطلاعاتی با همه مزایایش معایبی نیز دارد که این معایب در مقابل مزایای فوق نا چیزند:

  • چون طراحی بانک های اطلاعاتی ساده نیست, جهت ایجاد آن به متخصصان ماهری نیاز است.
  • به دلیل متمرکز بودن سیستم اطلاعاتی, امکان آسیب پذیری سیستم زیاد است., یعنی اگر یک قسمت از سیستم از کار بیافتد ممکن است در کار بقیه قسمت ها خلل ایجاد شود.
اجزای تشکیل دهنده بانک های اطلاعاتی:
  • کاربران
  • سیستم بانکهای اطلاعاتی
  • داده های موجود در بانک اطلاعاتی
بانک اطلاعاتی و ویژوال بیسیک:

در ویژوال بیسیک می توان برنامه هایی نوشت که بانک اطلاعاتی را ایجاد و ویرایش کنند.

 سه نوع بانک اطلاعاتی در ویژوال بیسیک قابل استفاده اند:

  • بانک های اطلاعاتی اکسس: این نوع بانک های اطلاعاتی را می توان از طریق اکسس مایکروسافت یا ویژوال بیسیک ایجاد و مدیریت نمود
  • بانک های اطلاعاتی خارجی: این نوع بانک های اطلاعتی شامل بانک های اطلاعاتی پارادوکس, dBase III و dBase IV و FoxPro است. این نوع بانک های اطلاعاتی را می توانید در وِیژوال بیسیک ایجاد و مدیریت کنید.
  • بانک های اطلاعاتی خارجی ODBC: پیکربندی این نوع بانک های اطلاعاتی, مشتری/کارگزار است و شامل Oracle , SQL Server است.
ساختار بانک اطلاعاتی

در این بخش می خواهیم ساختار یک بانک اطلاعاتی اکسس را تشریح کنیم. اما قبل از آن دو مفهوم را در بانک اطلاعاتی توضیح می دهیم: 

  • رکورد: به اطلاعات مربوط به هر فرد, شی یا هر چیز دیگری که به بانک اطلاعاتی وارد شود, رکورد گویند.
  • فیلد: به هر یک از اجزای یک رکورد فیلد گفته می شود.

هر فیلد در بانک اطلاعاتی شامل مشخصاتی که بعضی را در اینجا شرح می دهیم: 

  • نام فیلد: هر فیلد دارای نامی است که با استفاده از آن مراجعه میشود. نام فیلد طوری انتخاب میشود که بیانگر محتویات آن فیلد باشد.
  • نوع فیلد: هر فیلد دارای نوعی است. مثلا نام دانشجو از نوع Text است. شماره دانشجویی از نوع عدد صحیح است.
  • اندازه فیلد: اندازه فیلد مشخص میکند که فیلد چند بایت از فضای حافظه را باید اشغال کند.
نوع فیلد توضیح
Text برای فیلدهایی که محتویات آنها متنی است کاربرد زیادی دارد. نوع انتخابی پیش فرض است. در صورت انتخاب این نوع حداکثر طول آن نیز باید مشخص شود.
Numeric برای فیلدهایی که نوع ان عددی است به کار میرود. به چند دسته تقسیم می شود که در جدول بعدی مشاهده میکنید.
Memo برای فیلدهایی به کار میرود که به عنوان توضیحات مورد استفاده قرار می گیرند. فیلدهایی که حاوی مقدار زیادی متن باشند از این نوع انتخاب خواهند شد.
Boolean برای فیلدهایی که دارای ارزش منطقی درستی یا نادرستی اند به کار میرود. Currency برای فیلدهایی از نوع پولی به کار میرود و دارای چهار رقم اعشار است. Date/Time برای فیلدهایی از نوع زمان و تاریخ به کار میرود.

 

نوع داده عددی ارقام اعشار حافظه مورد نیاز
Integer - 2
Long - 4
Byte - 1
Single 7 4
Double 15 8
Currency 4 4

 

سیستم بانک اطلاعاتی چیست ؟

سیستم بانک اطلاعاتی یک سیستم کامپیوتری برای نگهداری رکوردها است. یعنی یک سیستم کامپیوتری که هدف آن ذخیره ی اطلاعات است و کاربران می توانند آن اطلاعات را بازیابی یا به هنگام سازی کنند. هر چیزی که برای یک فرد یا سازمان با ارزش باشد ، اطلاعات نام دارد. 
در این مقاله کلمات "اطلاعات" و "داده ها" به جای هم به کار گرفته می شوند. بعضی از نویسندگان ، "داده ها" را همان چیزهایی می دانند که در بانک اطلاعاتی ذخیره می شوند و "اطلاعات" را معنای آن داده ها از دید کاربر می دانند. تمایز آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است و در صورت لزوم باید صریحا آن ها را نام برد. 
یک سیستم بانک اطلاعاتی از چهار مولفه تشکیل شده است: داده ها، سخت افزار، نرم افزار و کاربران. هرکدام از این چهار مولفه را در اینجا به طور مختصر مورد بررسی قرار می دهیم و شرح جزییات را به مقاله های بعد موکول می کنیم. 
داده ها: 
سیستم های بانک اطلاعاتی در کامپیوترهای شخصی و کامپیوترهای بزرگ مورد بهره برداری قرار می گیرند. بدیهی است قابلیت هایی که یک سیستم بانک اطلاعاتی ارائه می کند ، تا حد زیادی به کامپیوتری بستگی دارد که این سیستم بر روی آن کار می کند. سیستم ها بر روی کامپیوترهای بزرگ ، معمولا چندکاربره هستند ، در حالی که سیستم ها در کامپیوترهای کوچک ، تک کاربره هستند. سیستم تک کاربره سیستمی است که در آن ، در آن واحد فقط یک نفر می تواند از بانک اطلاعاتی استفاده کند و سیستم چندکاربره سیستمی است که در آن واحد چند نفر می توانند از یک بانک اطلاعاتی استفاده کنند. هرچند که این دونوع سیستم از دید کاربر چندان تفاوت نمی کند. یعنی هدف اصلی سیستم های چندکاربره این است که به کاربر اجازه دهند ، از آن به عنوان یک سیستم تک کاربره استفاده نماید. مشکلات مربوط به سیستم های چندکاربره به داخل سیستم ها بر می گردد ، نه به آنچه که در دید کاربر قرار دارد. 
برای سهولت ، فرض می کنیم تمام داده های سیستم در یک بانک اطلاعاتی ذخیره شده اند. این فرض، تاثیری در سایر بحث ها ندارد. اما، در عمل، بهتر است داده ها در چند بانک اطلاعاتی قرار داشته باشند (حتی در سیستم های کوچک). در ادامه ، دلایلی را برای این کار ارائه می کنیم. 
به طور کلی ، داده ها در بانک اطلاعاتی ، به خصوص در سیستم های بزرگ ، هم به صورت مجتمع و هم به صورت اشتراکی هستند. این دوجنبه ، یعنی مجتمع بودن و اشتراکی بودن داده ها، در محیط های بزرگ ، به عنوان امتیاز سیستم های بانک اطلاعاتی محصوب می شوند. مجتمع بودن داده ها در سیستم های کوچک ارزشمند است. البته ، امتیازات دیگری وجود دارند که در ادامه مورد بحث قرار می گیرند. اما، هریک از این جنبه ها را به طور مختصر توضیح می دهیم. 
مفهوم جامعیت (مجتمع بودن) این است که بانک اطلاعاتی مجموعه ای از فایل هاست که بخشی از اطلاعات اضافی از بین آن ها حذف شده است. به عنوان مثال ، یک بانک اطلاعاتی ممکن است حاوی فایل EMPLOYEE باشد که حاوی نام کارمند ، آدرس ، محل کار، حقوق و غیره باشد و همچنین حاوی فایل ENROLLMENT باشد که تعداد ثبت نام شدگان در دوره های آموزشی را نشان می دهد. اکنون فرض کنید، به منظور اجرای فرآیند مدیریت دوره آموزشی لازم است محل کارمندی که در دوره آموزشی ثبت نام کرده است، تعیین گردد. بدیهی است که لازم نیست این اطلاعات اضافی (محل کار) نیز در فایل ENROLLMENT ذخیره شود، زیرا با مراجعه به فایل EMPLOYEE می توان آن را پیدا کرد. 
مفهوم مشترک بودن این است که داده های موجود در بانک اطلاعاتی می تواند بین کاربران مختلف به اشتراک گذاشته شود، یعنی هریک از کاربران می توانند از یک بخش از داده ها برای اهداف خاصی استفاده کنند. همان طور که کاربران مختلف به طور همزمان می توانند به یک بخش از داده ها دستیابی داشته باشند. این شیوه ی اشتراک، همزمانی یا غیره، از این واقعیت ناشی می شود که بانک اطلاعاتی مجتمع است. به عنوان مثال، اطلاعات مربوط به محل کار در فایل EMPLOYEE ، بین کاربران اداه ی پرسنلی و کاربران اداره ی آموزش مشترک است و همان طور که گفته شد ، این دو گروه از کاربران ، برای اهداف مختلفی از این اطلاعات استفاده می کنند. اگر بانک اطلاعاتی مشترک نباشد، بانک اطلاعاتی "شخصی" یا "کاربرد ویژه" نامیده می شود. 
نتیجه ای که از مجتمع بودن و مشترک بودن بانک اطلاعاتی ناشی می شود این است که هر کاربر فقط بخشی از داده های بانک اطلاعاتی را مورد استفاده قرار می دهد. علاوه بر این، بخش هایی که کاربران مختلف سروکار دارند با هم همپوشانی دارند. به عبارت دیگر ، کاربران مختلف با دیدگاه های متفاوتی به بانک های اطلاعاتی نگاه می کنند. در واقع، حتی وقتی که دو کاربر در یک بخش از داده ها مشترک هستند ، دیدگاه آن ها نسبت به آن داده ها ممکن است متفاوت باشد.

نرم افزار بانک اطلاعاتی: 
بین بانک اطلاعاتی فیزیکی (مثلا داده های ذخیره شده) و کاربران سیستم ، لایه ای از نرم افزار وجود دارد که مدیر بانک اطلاعاتی و یا کارگزار بانک اطلاعاتی (DBMS) نام دارد.امکاناتی از قبیل اضافه و حذف فایل ها (یا جداول) ، بازیابی داده ها از آن ها و به هنگام رسانی داده های این فایل ها و جدول ها از طریق سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی ارائه می شود. یکی از کارهایی که سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی انجام می دهد این است که کاربران را از مواجه شده با جزییات سخت افزاری برحذر می دارد. (همان طور که سیستم های زبان برنامه سازی، برنامه نویسان کاربردی را از جزییات سخت افزار دور می کنند.) به عبارت دیگر سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی موجب می شود تا کاربران تصور کنند که بانک اطلاعاتی در سطح بالاتری از سخت افزار قرار دارد. و عملیات کاربران (مثل عملیات SQL) را پشتیبانی می کند. به چند نکته توجه داشته باشید: 
سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی ، مهم ترین مولفه نرم افزاری در کل سیستم است. اما تنها مولفه نرم افزاری نیست. بقیه ی اجزای نرم افزاری عبارتند از : برنامه های کمکی، ابزارهای تولید برنامه های کاربردی، ابزارهای طراحی ، نویسندگان گزارش و (مهم تر از همه) مدیر تراکنش (Transaction Manager) یا ناظر TP (پردازنده تراکنش). 
سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی به محصولات خاصی از فروشندگان خاص نیز اطلاق می شود. مثل بانک اطلاعاتی جهانی DB2 شرکت IBM اصطلاح نمونه سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی ، به کپی خاصی از این محصول اطلاق می شود که در نصب کامپیوترهای خاصی به کار می رود. گاهی لازم است این دو مفهوم کاملا از هم تفکیک شوند. 
به طور کلی وقتی افراد از بانک اطلاعاتی حرف می زنند، منظورشان سیستم مدیریت بانک اطلاعاتی است.  

کاربران  بانک اطلاعاتی: 
کاربران بانک اطلاعاتی را می توان به سه دسته تقسیم کرد: 
دسته اول برنامه نویسان کاربردی هستند که مسئول نوشتن برنامه های کاربردی بانک اطلاعاتی اند که به زبان های خاصی مثل COBOL ، PL/1 ، ++C ، جاوا و یا زبان های نسل چهارم برنامه نویسی می کنند. این برنامه ها با ارسال درخواست مناسبی به DBMS به بانک اطلاعاتی دستیابی دارند (معمولا با دستورات SQL) برنامه ها می توانند به صورت دسته ای (Batch) و یا به صورت Online باشند که کاربران می توانند از طریق ایستگاه کاری ، پایانه یا کامپیوتر شخصی به طور محاوره ای به آن ها دستیابی داشته باشند. 
دسته دوم از کاربران ، کاربران نهایی هستند که از طریق ایستگاه های کاری یا پایانه ها به سیستم دسترسی دارند. هر کاربر می تواند از طریق یکی از برنامه های کاربردی online که در پاراگراف قبلی نام برده شدند به بانک اطلاعاتی دستیابی داشته باشند. این کاربران همچنین از طریق واسطی که به عنوان بخشی از نرم افزار سیستم بانک اطلاعاتی است، به بانک اطلاعاتی دستیابی دارند. واسط ها به وسیله ی ابزارهای برنامه های کاربردی online نیز پشتیبانی می شوند، البته این برنامه ها پیش ساخته بوده، توسط کاربران نوشته نمی شوند. اغلب سیستم های بانک اطلاعاتی حداقل یکی از این برنامه های پیش ساخته را دارا هستند که نامش پردازنده ی زبان تقاضا است.کاربر از طریق آن می تواند تقاضاهای بانک اطلاعاتی مثل SELECT و INSERT را به طور محاوره ای به DBMS ارسال کند. زبان SQL ، نمونه ای از زبان تقاضای بانک اطلاعاتی است. اصطلاح "زبان تقاضا" آن طور که در انگلیسی مرسوم است، به معنی فقط بازیابی است، در حالی که زبان تقاضا ، اعمل UPDATE ، INSERT و DELETE (و احتمالا اعمال دیگر) را فراهم و پشیبانی می کند. اغلب سیستم ها واسط های پیش ساخته ی دیگری را فراهم می کنند که در آن ، کاربران صریحا تقاضاهایی مثل SELECT را ارسال نمی کنند، بلکه گزینه ای از منو را انتخاب می کنند با کادری را در یک فرم پر می کنند. این واسط های منویی یا فرمی برای کاربرانی که آموزش رسمی ندیده اند ، مفید است. واسط های دستوری، مثل زبان های تقاضا ، مستلزم آشنایی با فناوری اطلاعات (IT) است. اما گاهی قابلیت واسط های دستوری امکاناتی دارد که در سایر واسط ها فراهم نشده اند. 
سومین دسته از کاربران مدیر(Administrator) بانک اطلاعاتی (DBA) است. وظیفه ی سرپرست بانک اطلاعاتی و سرپرست داده ها در مقاله های دیگر بحث می شود.

اهمیت و ضرورت بانک های اطلاعاتی

پدیده اینترنت و پیش از آن کامپیوتر، تحولات شگرفی در تبادل آسان اطلاعات و پیشرفت جوامع پدید آورده است. بانک های اطلاعاتی و کتابخانه های اینترنتی، در این میان نقش اساسی ایفا میکنند؛ به گونه ای که این نوع بانک¬ها و کتابخانه ها از حیث کمی وکیفی، به سرعت در حال گسترش هستند. استفاده از این امکان موجب می شود تا محققان با کمترین زمان، بدون محدودیت زمانی و جغرافیایی و ...، به منابع پژوهشی دسترسی پیدا کنند.

فواید بانک های اطلاعاتی:

موارد ذیل رامی‌توان از مهم‌ ترین مزایاى استفاده ازبانک های اطلاعاتی و کتابخانه هاى دیجیتالی برشمرد:

- دستیابی آسان و بدون محدودیت های جغرافیایی به انبوه اطلاعات ارزشمند؛

- توسعه اشتراک منابع و در نتیجه به کارگیری از همه آنهاتوسط کاربران متعدد در زمان واحد؛

- امکان دسترسی به متن و یا نسخه اصلی منابع کمیاب و یا نایاب؛

- تبادل روان و آسان اطلاعات؛

- امکان جستجو و گردآوری اطلاعات و در نتیجه تکمیل تحقیق در کوتاه‌ترین زمان؛

- صرفه جویى در وقت و هزینه.

برخی از بانک های اطلاعاتی:

در این قسمت، تعدادی از بانک های اطلاعاتی و ویژگی های مهم هر یک از آنها را معرفی میکنیم:

1. بانک نشریات جی استور ((www.jstor.org

پایگاه اطلاعاتی جی استور از پایگاه های معتبر و مهم جهانی است که نشریات آن بالاترین رتبه را در بین نشریات موسسه ISI به خود اختصاص داده است. این پایگاه، بزرگ ترین و کامل ترین منبع نشریات علوم انسانی به شمار میرود که متن کامل بیش از هزار عنوان از مجلات تخصصی علوم مختلف را جهت استفاده محققین و دانش پژوهان فراهم آورده است. تاریخ انتشار برخی از مجلات به قبل از قرن 19 میلادی بر میگردد؛ به همین جهت این پایگاه مخزن ژورنال ها نامیده میشود. مهمترین ویژگی این پایگاه آن است که علاوه بر نمایش تصویر همه صفحات نشریات موجود، امکان دریافت فایل مقالات مورد نظر را فراهم می سازد و در کنار آن دهها قابلیت و امکان پژوهشی و تحقیقی دیگر را در اختیار کاربران و محققان قرار داده است.از ویژگی‌های ‌جی استور، علاوه برداشتن مجموعه کامل هر مجله از شماره نخست، اسکن پشت و روی مجلات ونمایش آنها با تاخیر 3 تا 5 سال پس از انتشار مکتوب، می‌توان به داشتن بیش از 4 میلیون مقاله و بیش از 21 میلیون صفحه در این موضوعات اشاره کرد: دین، تاریخ، تاریخ علم، یهود شناسی، فلسفه، علوم سیاسی، مدیریت و سیاست اجتماعی، جمعیت شناسی، روانشناسی،جامعه شناسی، تکنولوژی، زبان و ادبیات، ادبیات شفاهی،مطالعات آمریکای لاتین، حقوق، زبان شناسی، ریاضیات، مطالعات خاورمیانه،مردم شناسی، باستان شناسی، معماری و تاریخ معماری، هنر و تاریخ هنر، مطالعات آسیایی، زیست شناسی، تجارت، مطالعات کلاسیک، اقتصاد، مطالعات زنان، فیلم شناسی، امور مالی، جغرافیا، بهداشت، موسیقی، هنرهای نمایشی.

2. کتابخانه الکترونیکی کوئستیا (www.questia.com)

کوئستیا به عنوان یکی از بزرگ ترین کتابخانه های روی خط اینترنت، پایگاهی است که وظیفه آن ارائه خدمات نرم افزاری جهت تسهیل در نوشتن تحقیق و پایان‌نامه می‌باشد. هم اکنون بیش از دو هزار دانشگاه و دانشکده از بیش از 170 کشور جهان در این کتابخانه الکترونیکی مشترک هستند و از امکانات آن استفاده می‌کنند.

تاکنون متن کامل بیش از هفتاد هزار جلد کتاب و سه میلیون مقاله و ژورنال، در رشته‌ها وموضوعات مختلف علمی، در این کتابخانه مجازی وجود دارد. با استفاده از این کتابخانه می‌توان از امکانات پیشرفته و مفیدی همچون: جستجوی پیشرفته، ایجاد خودکار پی‌نوشتها، منابع و مآخذ و کتاب‌شناسی، امکانات رنگی کردن و برجسته‌سازی و علامت گذاری برخی از واژگان یاقسمتی از متن و نیز حاشیه نویسی بهره‌مند شد. تمامی تغییرات و تنظیمات هرکاربر در پوشه شخصی جداگانه‌ای ذخیره شده و برای استفاده‌های بعدی قابل استفاده خواهد بود. در این کتابخانه می‌توان بدون عضویت جستجو کرد؛ اما برای مشاهده متن کامل و سایر خدمات باید مشترک شد.

3.بانک اطلاعات آکسفورد (www.oxfordscholarship.com)

در حال حاضر، این سایت متن بیش از دوهزار جلد کتاب ازانتشارات آکسفورد را به صورتonline در اختیار کاربران قرارداده است و هر سال حدود چهارصد عنوان کتاب جدید به آن اضافه می‌کند. موضوعات کتاب‌های این پایگاه عبارتند از: فلسفه، دین، اقتصاد، زیست¬شناسی، تجارت و مدیریت، مطالعات¬کلاسیک، تاریخ، روانشناسی، ادبیات، زبان شناسی و علوم سیاسی.

دسترسی به اطلاعات و امکانات پژوهشی این کتابخانه ازطریق: فهرست عناوین کتاب‌ها، فهرست موضوعات، فهرست نویسندگان و جستجو، صورت می‌گیرد.پس از انتخاب کتاب، فهرست آن نیز قابل مشاهده است که با انتخاب هر بخش یا فصل، متن کامل و خلاصه آن بخش در دسترس قرار داده می‌شود.اطلاعات وامکانات دیگری که هنگام نمایش هر کتاب ارائه می‌دهد، عبارتند از:چکیده کتاب و مشخصات آن مانند مؤلف، سال انتشار و تصویر جلد؛ واژگان کلیدی کتاب و نیز نمایش واژگان کلیدی هر بخش ازکتاب به صورت جداگانه؛ نمایش متن کتاب به صورت چند صفحه پشت سر هم برای سهولت مطالعه؛ امکان چاپ صفحه به صورت متن خالص و جدای از سایر صفحات؛ امکان نمایش منابع و مآخذ و ارتباط بین متن و پی نوشت‌ها.

4. بانک اطلاعات ایبرری (www.ebrary.com)

این پایگاه، دسترسی به مجموعه در حال گسترشی از کتاب‌های 260 ناشر معتبر دنیا را فراهم آورده است. در حال حاضر، در این پایگاه بیش از صد و بیست هزار عنوان شامل: کتاب تمام متن، نقشه، ژورنال، گزارش و دیگر عناوین می‌باشد. هم اینک این پایگاه هزار نمایندگی دارد و بیش از 8/6 میلیون کاربر در سراسر دنیا از آن استفاده می‌کنند. این پایگاه به وسیله نرم افزار info tools امکانات کم نظیر پژوهشی و تحقیقاتی را برای کاربر فراهم می‌نماید.

5. کتابخانه عربی الوراق ((www.alwaraq.net

این پایگاه با هدف جمع آوری آثار عربی و اسلامی و در اختیار قرار دادن آنها برای محققان و علاقمندان تأسیس شده است. در حال حاضر نزدیک به هزار عنوان کتاب با موضوعات مختلف در این پایگاه جمع‌آوری شده است؛ که به مرور به تعداد آن افزوده میشود. در این پایگاه علاوه بر کتاب، بخش های دیگری نیز برای استفاده کاربران فراهم آمده است.

پایگاه الوراق که عضویت و استفاده از آن رایگان است، کتاب های بخش مکتبة التراثیة و مکتبه المحققة را نیز رایگان ارائه می‌دهد و امکان استفاده از فرهنگ لغت لسان العرب و نگارخانه را بدون عضویت فراهم ساخته است.موضوعات الوراق عبارتند از: ادبیات عرب، تاریخ، زندگی‌نامه علما، نسب شناسی، عرفان و تصوف، جغرافیا، عقاید، علوم حدیث، فقه و فقها، فلسفه، شعر و شاعری، علم رجال، علوم قرآن و تفسیر، لغت شناسی، فرهنگ¬لغت، جامعه شناسی، سفرنامه، سیاست، تجارت، فیزیک، طب، نجوم و... .

6. سایر بانک ها و کتابخانه ها

کتابخانه اینترنتی تبیان (رایگان):

http://tebyan.net

اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی(رایگان):

www.sid.ir

بانک مقالات فارسی(رایگان):

www.mydocument.ir

بانک اطلاعات مقالات اسلامی(رایگان):

www.seraj.ir

پارس درگاه (رایگان):

www.irpds.com

بانک اطلاعات نشریات کشور(حق اشتراک):

 www.magiran.com

مرکزاطلاعات و مدارک علمی کشور (رایگان):

 www.irandoc.ac.ir

مرکز منطقه ای علوم و تکنولوژی (حق اشتراک):

 www.ricest.ac.ir

بانک نشریات کشور، نمامتن (حق اشتراک):

 www.namamtn.com

کتابخانه موسوعه الشامله (رایگان):

www.islamport.com

پایگاه آفتاب (حق اشتراک)

www.aftab.ir 

نقش بانک اطلاعات در راه یابی مسیر کسب و کار چیست؟

نقش بانک اطلاعات در راه یابی مسیر کسب و کار چیست؟ 

دلیل پیشرفت روز افزون شرکتهای خارجی چیست؟ همه می دانند! اطلاعات! مهمترین عامل شکست ناپذیر شدن تولیدات برون مرزی وجود بانک های اطلاعاتی قوی می باشد. این اطلاعات هستند که مدیریت را قوی می کند و آن را در پیشبرد اهداف سازمان یاری و راهنمایی می کند. مدیران شرکت های خارجی با گرفتن اطلاعات از رقبا، کشورها و شرکت های تولید کننده محصول و میزان بازار با بازاریابی موثر توانسته اند به خوبی بازار محصولات ایرانی را شکست دهند. 
ضرورت وجود یک بانک اطلاعاتی از نمایندگی شرکت های خارجی ایران در این است که شما دائماً تبلیغات زبانی محصولات خارجی را بین مردم می شنوید. اگر تولیدات شما بر اساس کیفیت یا قیمت و یا هردو باشد می توانید حداقل در بازار ایران با محصولات مشابه خارجی مبارزه کنید. و با جمع آوری بانک های اطلاعاتی منظم و معتبر راهی برای ورود به بازارهای بین المللی باز کنید. 
همیشه خرید خارجی مواد اولیه و تجهیزات برای شرکت ها و کارخانجات کاری فوق العاده هزینه آور می باشد. شما با استفاده از بانک اطلاعات شعب و نمایندگی های شرکت های خارجی در ایران می توانید اطلاعاتی موثق درباره شرکت ها و محصولاتشان بیابید و هنگام خرید خارجی یک کالا بدون نگرانی و از داخل انجام دهید. خرید از نمایندگی شرکت های خارجی هزینه های شما را به نسبت قابل توجهی کاهش می دهد. 
گرفتن ایده از تولیدات شرکت های خارجی یکی از متداول ترین روش های خلاقیت در کشورهای در حال توسعه می باشد. با بررسی و دریافت اطلاعات از شرکت های خارجی، شما هم ایده های بسیاری به ذهنتان خطور می کند و می توانید آن را در کیفیت، کمیت و بازاریابی محصول خود بکار گیرید. 
در اختیار داشتن بانک اطلاعات نمایندگی شرکت های خارجی ایران یک نوع سرمایه گذاری کوتاه مدت است که صرفه نظر کردن از وجود آن برای یک روز پایه های تولید و خدمات را در آینده ای نزدیک متزلزل خواهد کرد. 
مشخصات لیست نمایندگی شرکت های خارجی در ایران 
تاریخ آماده سازی : آذر 88 
تعداد شرکت معرفی شده : 3000 
شامل : نام شرکت ایرانی ، نام شرکت خارجی ، برند ، زمینه فعالیت ، آدرس ، تلفن ، فکس ، وبسایت ، ایمیل

نرمال سازی بانک های اطلاعاتی

نرمال سازی ( Normalization ) یا به تعبیری هنجار سازی فرآیندی است در رابطه با بانک های اطلاعاتی که با دو هدف عمده زیر انجام می شود : 
• کاهش افزونگی اطلاعات ، به این معنی که اطلاعات فقط در یک مکان (جدول) ذخیره و در تمام بانک با استفاده از روابط منطقی تعریف شده (RelationShip) قابل دسترسی باشد .
• حفظ یکپارچگی اطلاعات ، به این معنی که اعمال تغییرات بر روی اطلاعات ( نظیر ایجاد ، بهنگام سازی و حذف ) در یک مکان انجام و به دنبال آن آثار تغییرات در تمام بانک مشاهده گردد . برای روشن شدن مفهوم یکپارچگی بد نیست به مثال ذیل توجه نمائید :
فرض کنید در یک بانک اطلاعاتی دارای دو موجودیت کتاب و نویسنده باشیم . هر یک از موجودیت های فوق دارای المان های اطلاعاتی (Attribute) مختص به خود می باشند . به عنوان نمونه موجودیت "کتاب" دارای المان اطلاعاتی نام نویسنده و موجودیت "نویسنده " دارای المان های اطلاعاتی متعددی نظیر نام نویسنده ، آدرس نویسنده و ... باشد . در صورتی که در موجودیت "کتاب" یک رخداد (رکورد) ایجاد نمائیم بدون اینکه نام نویسنده آن را در موجودیت "نویسنده" ایجاد کرده باشیم ، دچار یک ناهمگونی اطلاعات خواهیم شد . 
با توجه به اهداف فوق می توان گفت که فرآیند نرمال سازی از ناهنجاری های بوجود آمده به دلیل بروز تغییرات در بانک جلوگیری خواهد نمود . با اعمال فرآیند نرمال سازی ، یک بانک اطلاعاتی کارآ و مطمئن را خواهیم داشت . 
فرآیند نرمال سازی ، فرم های متفاوتی دارد که انواع متداول آن به شرح ذیل است :
• فرم اول نرمال سازی 1NF 
• فرم دوم نرمال سازی 2NF 
• فرم سوم نرمال سازی 3NF 
• فرم بویس کد نرمال سازی BCNF 
• فرم چهارم نرمال سازی 4NF

فرم اول نرمال 1NF

موجودیت و یا جدولی در فرم اول نرمال است که تمامی المان های اطلاعاتی آن ( منظور Attribute است ) یکتا و یا اصطلاحا" atomic باشند . برای روشن شدن این موضوع فرض کنید دارای موجودیتی با نام "فاکتور فروش " باشیم . 
 

فاکتور فروش

شماره فاکتور(کلید اصلی)
تاریخ فاکتور
کد مشتری
نام مشتری
کالای 1
تعداد کالای 1
قیمت واحد کالای 1
.
.
.
کالای n
تعداد کالای n
قیمت واحد کالای n

با مشاهده موجودیت فوق متوجه این موضوع خواهیم شد که المان های کالا ، تعداد کالا و قیمت واحد کالا بیش از یک مرتبه در موجودیت وجود داشته و اصطلاحا" یک گروه تکرار را تشکیل می دهند . برای اجرای مدل فیزیکی این موجودیت ناچار خواهیم بود در طراحی جدول آرایه ای به طول ثابت ( به عنوان نمونه با ده عضو ) تعریف و در آن به ترتیب کالای 1 تا 10 را تعریف نمائیم . 
مشکل : طراحی فوق ما را با دو مشکل عمده روبرو خواهد ساخت : اول این که کارائی بانک اطلاعاتی پائین خواهد آمد (اگر در آینده تعداد کالاهای فاکتور فروش بیش از 10 کالا باشد ، آنگاه مجبور خواهیم بود طراحی جدول مربوطه و متعاقب آن نرم افزارهائی که از آن استفاده می کنند را تغییر دهیم ) و مشکل دوم این که بسیاری از فاکتورها لزوما" دارای 10 کالا نیستند و بنابراین محتوی بسیاری از فیلدها در جدول فوق خالی (دارای ارزش Null) خواهد ماند و حجم زیادی از فضای دیسک هدر خواهد رفت .
راه حل : برای حل این مشکل کافی است تمامی گروه های تکرار و یا آرایه ها را از موجودیت خارج کرده و به موجودیت دیگری منتقل نمائیم . در چنین مواردی ، کلید اصلی موجودیت اول را به عنوان بخشی از کلید اصلی موجودیت جدید قرار داده و با تلفیق یکی دیگر از آیتم های اطلاعاتی موجودیت جدید که تضمین کننده یکتا بودن رکوردهای آن موجودیت ( جدول ) است ، کلید اصلی موجودیت ایجاد می گردد . بدین ترتیب ، یک ارتباط بین موجودیت پدر و فرزند بر اساس کلید اصلی موجودیت پدر برقرار خواهد شد . 
مجددا" به موجودیت "فاکتور فروش " مثال قبل پس از تبدیل به فرم اول نرمال توجه نمائید :

ردیف های فاکتور فروش



ارتباط بین موجودیت پدر و فرزند بر اساس کلید اصلی موجودیت پدر 
(فاکتور فروش)

فاکتور فروش

شماره فاکتور(قسمت اول کلید اصلی)
کالا (قسمت دوم کلید اصلی)
تعداد
قیمت واحد
 

شماره فاکتور(کلید اصلی)
تاریخ فاکتور
کد مشتری
نام مشتری

به طور خلاصه می توان گفت که هدف از فرم اول نرم سازی حذف گروه های تکرار و آرایه ها از موجودیت یا جدول است . فرآیند فوق ، می بایست بر روی تمامی موجودیت های بانک اطلاعاتی اعمال گردد تا بتوان گفت بانک اطلاعاتی نرمال شده در فرم اول است .

فرم دوم نرمال 2NF

موجودیتی در فرم دوم نرمال است که اولا" در فرم اول نرمال باشد و ثانیا" تمامی آیتم های (Attribute) غیر کلیدی آن وابستگی تابعی به تمام کلید اصلی‌ موجودیت داشته باشند نه به بخشی از آن .همانگونه که از تعریف فوق استنباط می گردد ، فرم دوم نرمال سازی در خصوص موجودیت هائی بررسی و اعمال می شود که دارای کلید اصلی مرکب هستند ( بیش از یک جزء ) . بنابراین در مثال فوق موجودیت "فاکتور فروش " به خودی خود در فرم دوم نرمال است ولی موجودیت "ردیف های فاکتور فروش " که دارای کلید اصلی مرکب است ، نیاز به بررسی دارد . 
مشکل : در صورتی که موجودیت در فرم دوم نرمال نباشد ، آنگاه با تغییر اطلاعات قسمت های غیروابسته به تمام کلید ، این تغییرات در یک رکورد اعمال می شود ولی تاثیری بر روی سایر رکوردها و یا جداول نخواهد داشت . در مثال فوق با تغییر محتوی قیمت واحد در موجودیت "فاکتور فروش " ، قیمت واحد کالا در یک فاکتور فروش اصلاح می گردد اما در سایر فاکتورها اعمال نخواهد شد . 
راه حل : برای حل این مشکل کافی است موجودیت جدیدی ایجاد نمائیم و کلید اصلی آن را برابر با آن بخش از کلید اصلی موجودیت مورد بررسی که دارای المان های وابسته به آن است قرار دهیم ، سپس تمام المان های اطلاعاتی وابسته تابعی به این کلید را از موجودیت مورد بررسی خارج کرده و به موجودیت جدید منتقل نمائیم . در این حالت بین موجودیت جدید ایجاد شده و موجودیت نرمال شده ، بر اساس کلید اصلی موجودیت جدید ایجاد شده یک ارتباط پدر فرزندی تعریف خواهد شد . دقت کنید که بر عکس نرمال سازی فرم اول ، در این جا موجودیت موردبررسی فرزند بوده و موجودیت جدید پدر خواهد بود .
به مثال فوق برمی گردیم و فرم دوم نرمال سازی را بر روی آن اعمال می نمائیم . موجودیت "فاکتور فروش" دارای کلید مرکب نیست پس در فرم دوم نرمال بوده و نیاز به بررسی ندارد ، اما موجودیت "ردیف های فاکتور فروش" نیاز به بررسی دارد . در این موجودیت آیتم اطلاعاتی "قیمت واحد" وابستگی تابعی به آیتم کالا دارد که بخشی از کلید است نه کل کلید ، پس لازم است تا این موجودیت را تبدیل به فرم دوم نرمال نمائیم . بدین منظور موجودیتی به نام "کالا" ایجاد کرده ، کلید اصلی آن را برابر کالا قرار داده و آیتم قیمت واحد را از موجودیت ردیف های فاکتور فروش خارج نموده و به این موجودیت منتقل می نمائیم. مثال فوق پس از تبدیل به فرم دوم نرمال به شکل ذیل خواهد بود :
 

ردیف های فاکتور فروش



ارتباط بین موجودیت پدر و فرزند بر اساس کلید اصلی موجودیت پدر (فاکتور فروش)

فاکتور فروش

شماره فاکتور(قسمت اول کلید اصلی)
کالا (قسمت دوم کلید اصلی)
تعداد
 

شماره فاکتور(کلید اصلی)
تاریخ فاکتور
کد مشتری
نام مشتری


ارتباط بین موجودیت پدر و فرزند بر اساس کلید اصلی موجودیت پدر (کالا)

 

کالا

کالا (کلید اصلی)
قیمت واحد

فرم سوم نرمال 3NF

موجودیت و یا جدولی در فرم سوم نرمال است که اولا" در فرم دوم نرمال بوده و ثانیا" تمام آیتم های غیر کلید آن وابستگی تابعی به کلید اصلی داشته باشند ، نه به یک آیتم غیر کلید .
مشکل : در صورتی که موجودیتی در فرم سوم نرمال نباشد ، آنگاه با تغییر آیتم یا آیتم های اطلاعاتی غیر وابسته به کلید اصلی در یک رکورد، تغییرات در سایر رکوردها اعمال نخواهد شد و دچار دوگانگی اطلاعات خواهیم شد (مثلا" یک مشتری با دو نام متفاوت) .
راه حل : کافی است آیتم های غیر کلیدی به هم وابسته را به موجودیت جدیدی منتقل و کلید اصلی موجودیت جدید را تعیین نمائیم ، آنگاه کلید اصلی موجودیت جدید را در موجودیت نرمال شده به عنوان یک کلید خارجی (Foreign Key) در نظر گرفت . در موجودیت "فاکتور فروش" مثال فوق آیتم نام مشتری وابستگی تابعی به آیتم کد مشتری دارد که خود یک آیتم غیر کلید است بنابر این باید نرمال سازی فرم سوم در خصوص آن اعمال شود . شکل ذیل نحوه انجام این کار را نشان می دهد :
 

ردیف های فاکتور فروش



ارتباط بین موجودیت پدر و فرزند بر اساس کلید اصلی موجودیت پدر (فاکتور فروش)

فاکتور فروش

شماره فاکتور(قسمت اول کلید اصلی)
کالا (قسمت دوم کلید اصلی)
تعداد
 

شماره فاکتور(کلید اصلی)
تاریخ فاکتور
کد مشتری (کلید خارجی)

 

ارتباط بین موجودیت پدر و فرزند بر اساس کلید اصلی موجودیت پدر (کالا)

 

ارتباط بین موجودیت پدر
 ( مشتری ) و فرزند بر اساس کلید خارجی 

کالا

مشتری

کالا (کلید اصلی)
قیمت واحد

کدمشتری (کلید اصلی)
نام مشتری

فرم بویس کد نرمال BCNF

فرم بویس کد دارای مفهوم جامع تری نسبت به فرم دوم و سوم نرمال است . در فرم دوم و سوم نرمال بحث بر سر وابستگی تابعی آیتم های غیر کلیدی به کلید اصلی است . اما در فرم بویس کد ، موجودیتی در فرم بویس کد نرمال است که اولا" در فرم اول نرمال بوده و ثانیا" تمام المان های غیر کلیدی آن کاملا" وابسته تابعی به یک کلید باشند و نه چیز دیگر . نکته حائز اهمیت در این فرم این است که بحث بر سر وابستگی تابعی با یک کلید است نه فقط کلید اصلی. مفهوم فوق در خصوص موجودیت هائی که دارای چندین کلید هستند (Alternate Key) مطرح می شود .

فرم چهارم نرمال 4NF

این فرم در خصوص موجودیت هائی است که ارتباط بین المان های آن یک ارتباط چند ارزشه و یا چند به چند باشد . به عنوان مثال ، موجودیت کلاس درس می تواند شامل چندین دانش آموز و چندین معلم باشد. در چنین مواردی ارتباط بین معلم و دانش آموز یک ارتباط چند به چند می باشد . در این حالت با ایجاد یک موجودیت رابط مابین موجودیت های مذکور، مشکل ارتباط چند به چند حل خواهد شد (بسیاری از سیستم های مدیریت بانک های رابطه ای نظیر MSSQL از رابطه چند به چند پشتیبانی نمی نمایند ، یعنی نمی توان بین دو جدول یک رابطه چند به چند ایجاد نمود). معمولا" تمام المان های موجودیت رابط ایجاد شده بخشی از کلید اصلی است .

خلاصه

نرمال سازی فرم های دیگری نیز دارد که به دلیل نادر بودن و خاص بودن آنها در این مقاله به آنها اشاره نشده است . آنچه در خصوص نرمال سازی عمومیت دارد تا فرم سوم آن است ، یعنی در هنگام طراحی بانک های اطلاعاتی حتما" می بایست فرآیند نرمال سازی تا فرم سوم را انجام داد .
فرآیند نرمال سازی یک فرآیند تکراری (Recursive) است یعنی پس از هر مرحله نرمال سازی که منجر به ایجاد موجودیت های جدید می گردد ، فرآیند را باید از ابتدا تا انتها بر روی موجودیت های تازه ایجاد شده نیز اجرا نمود. 

بانک های اطلاعاتی در شبکه جهانی 

جهان مجازی (virtual) در مقابل جهان واقعی (actual) جزء حقایق تحول ساز جوامع بشری گردیده است. مباحثی که جزء فن آوریهای جدید مطرح بوده اند (از قبیل معاملات مجازی، سیاحت مجازی، تبادل نظر مجازی، کتابخانه مجازی)، به سطوح بسیار بالاتری که قبلاً جزء تخیلات بشر قرار می گرفت ارتقاء یافته اند (از جمله دانشگاه مجازی، شهر مجازی، دولت مجازی، و بانکهای اطلاعاتی مجازی). 

«بانکهای اطلاعاتی» که موضوع این نوشتار است، در مقطع فعلی نقشی مهم در اطلاع رسانی علمی تخصصی پژوهشی ایفا نموده است. و مقوله مزبور، شناسایی و تأمین منابع علمی (کتب، نشریات، رساله ها و پایان نامه ها) برای دانشوران و فرهیختگان عالم را متکفل گشته اند.

این بانکها با اهتمام قابل توجه خود فن آوری اطلاعات و ارتباطات را در دهه اخیر، در بعد نشر الکترونیکی و ایجاد بستر عرضه اطلاعات ناشران بزرگ بین المللی تحولات عمیق و گسترده ای را ایجاد نموده اند.

کلیات اطلاعات موجود در بانکهای اطلاعاتی عبارتند از:

1- نشریات مختلف در دهه و سده های اخیر، به صورت تمام متن یا تمام تصویر.

2- مراجع و منابع بین المللی از خدمات کتابخانه ای خودکار.

3- بانکهای اطلاعاتی علمی، پژوهشی و تحقیقی.

4- رساله ها و پایان نامه ها بیش از 1/6 میلیون.

5- دایرة المعارف ها و انواع لغتنامه های عمومی و تخصصی معتبر جهان

6- بیش از یک میلیارد صفحه مقالات علمی.

امکانات فراوان، از جمله امکانات جست و جو، موارد یاد شده را <


:: موضوعات مرتبط: آموزش , علم و فن آوری , ,
:: برچسب‌ها: "بانک" , "اطلاعات" , "بانک اطلاعاتی" , "مزایای بانک های اطلاعاتی" , "اهمیت بانک های اطلاعاتی" , "معایب" ,

می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








سلام دوستان گلم
سلام و خسته نباشید به همه بازدید کنندگان عزیز

چه مطالبی از سایت مورد علاقه شما بوده است؟


نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک  ابتدا ما را با عنوان parsaasaly و آدرس parsasaraasaly.LXB.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.






آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 7
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 7
بازدید ماه : 255
بازدید کل : 20201
تعداد مطالب : 134
تعداد نظرات : 17
تعداد آنلاین : 1



RSS

Powered By
loxblog.Com